Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Mit tartalmaz a betegszállítási tevékenység?
 
 
 
Kórkörkép
Többet szeretne megtudni egy betegségről? Portálunkon négy, laikusoknak készült, orvosi témájú könyvből informálódhat.
 
 
 
Közérdekű információkKözérdekű információk
Ezen az oldalon a kiválasztott kérdéshez tartozó tájékoztató szöveget tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon a témakörhöz kapcsolódó további kérdések közül.
Témakör: Terhességmegszakítás

Hogyan történik az anonimitás?

Fontos tudni, hogy az állapotos nő a terhességmegszakítás iránti kérelem kiállításáig nem kötelezhető személyazonosságának igazolására 1992. évi LXXIX. tv. 9. §(8)bek..  

 

A nő a Családvédelmi Szolgálatnál történő első jelentkezése alkalmával személyazonosító adatainak személyazonosításra alkalmas módon történő közlésére nem kötelezhető. A kérelmezőt tájékoztatni kell a tanácsadás anonim módon történő igénybevételének lehetőségéről, valamint arról, hogy az anonimitás kizárólag a terhességmegszakítás iránti kérelem benyújtásáig vehető igénybe. Anonim eljárás esetén adatait első alkalommal történő megjelenésekor írásban rögzíti, és az általa megválasztott jeligével és a kézjegyével eltávolíthatatlan módon megjelölt, lezárt borítékban átadja a munkatárs részére. A munkatárs a tanácsadáson történő megjelenésről, a jelige feltüntetésével a kérelmező számára egyidejűleg igazolást ad ki 32/1992. (XII.23) NM rend. 9/A. § (1) bek. .  

 

A boríték a kérelmező ismételt személyes megjelenéséig nem nyitható fel, és ha a terhessége megszakítására rendelkezésre álló határidőn belül ismételten nem jelenik meg, azt - annak tartalmának megismerése nélkül - meg kell semmisíteni. Az állapotos nő ismételt megjelenése alkalmával, amennyiben a terhessége megszakítása iránti kérelmét benyújtja, személyazonosságát és a tanácsadáson történő korábbi megjelenését a jelige megadásával, és a borítékba helyezett személyazonosító adatok valódiságának és saját adataival való megegyezésének egyidejű, hitelt érdemlő bizonyításával igazolja 32/1992. (XII.23) NM rend. 9/A. § (3) bek. .

 

Kapcsolódó jogszabályok:

1992. évi LXXIX. tv. 9. §(8)bek.
32/1992. (XII.23) NM rend. 9/A. § (1) bek.
32/1992. (XII.23) NM rend. 9/A. § (3) bek.