Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Milyen szabályok vonatkoznak az Európai Unión belüli külföldi gyógykezelésre?
 
 
 
Kórkörkép
Többet szeretne megtudni egy betegségről? Portálunkon négy, laikusoknak készült, orvosi témájú könyvből informálódhat.
 
 
 
Közérdekű információkKözérdekű információk
Ezen az oldalon a kiválasztott kérdéshez tartozó tájékoztató szöveget tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon a témakörhöz kapcsolódó további kérdések közül.
Témakör: Terhességmegszakítás

Hogyan történik az anonimitás?

Fontos tudni, hogy az állapotos nő a terhességmegszakítás iránti kérelem kiállításáig nem kötelezhető személyazonosságának igazolására 1992. évi LXXIX. tv. 9. §(8)bek..  

 

A nő a Családvédelmi Szolgálatnál történő első jelentkezése alkalmával személyazonosító adatainak személyazonosításra alkalmas módon történő közlésére nem kötelezhető. A kérelmezőt tájékoztatni kell a tanácsadás anonim módon történő igénybevételének lehetőségéről, valamint arról, hogy az anonimitás kizárólag a terhességmegszakítás iránti kérelem benyújtásáig vehető igénybe. Anonim eljárás esetén adatait első alkalommal történő megjelenésekor írásban rögzíti, és az általa megválasztott jeligével és a kézjegyével eltávolíthatatlan módon megjelölt, lezárt borítékban átadja a munkatárs részére. A munkatárs a tanácsadáson történő megjelenésről, a jelige feltüntetésével a kérelmező számára egyidejűleg igazolást ad ki 32/1992. (XII.23) NM rend. 9/A. § (1) bek. .  

 

A boríték a kérelmező ismételt személyes megjelenéséig nem nyitható fel, és ha a terhessége megszakítására rendelkezésre álló határidőn belül ismételten nem jelenik meg, azt - annak tartalmának megismerése nélkül - meg kell semmisíteni. Az állapotos nő ismételt megjelenése alkalmával, amennyiben a terhessége megszakítása iránti kérelmét benyújtja, személyazonosságát és a tanácsadáson történő korábbi megjelenését a jelige megadásával, és a borítékba helyezett személyazonosító adatok valódiságának és saját adataival való megegyezésének egyidejű, hitelt érdemlő bizonyításával igazolja 32/1992. (XII.23) NM rend. 9/A. § (3) bek. .

 

Kapcsolódó jogszabályok:

1992. évi LXXIX. tv. 9. §(8)bek.
32/1992. (XII.23) NM rend. 9/A. § (1) bek.
32/1992. (XII.23) NM rend. 9/A. § (3) bek.