Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Milyen jogorvoslati lehetőség van a várólistával kapcsolatosan?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Szomatoform betegségek

A szomatoform betegségek közé azok a kórképek tartoznak, melyekben valamilyen lelki probléma kínzó, vagy munkaképtelenséggel járó testi tüneteket okoz.

Az érintett gyermekeknél számos panasz, többek között fájdalom, nehézlégzés, gyengeség léphet fel igazolható szervi elváltozás nélkül. Gyakran olyankor jelentkezik, amikor valamelyik családtag súlyosan beteg. Vélhetően e testi tünetek akaratlanul jelentkeznek válaszul a lelki stresszre vagy problémára. Lásd még Nyilvánvaló, hogy a gyermek nem tudatosan produkálja, és ténylegesen átéli ezeket a tüneteket.

A szomatoform betegségeken belül az alábbi csoportokat különböztetik meg: konverziós betegség, szomatizációs betegség, test dizmorfiás betegség és hipochondriázis. Lásd még Konverziós betegségben a gyermek úgy érzi, mintha karja vagy lába megbénulna, megsüketülne, vagy megvakulna, vagy görcsrohamszerű rángásai jelentkeznek. A panaszok hirtelen kezdődnek, általában valamilyen kiváltó eseményt követően, és néha, de nem mindig, hirtelen szűnnek meg. A szomatizációs betegség hasonlít a konverziós betegségre, azonban számos, sokkal bizonytalanabb tényező, pl. fejfájás, hasfájás, Lásd még hányinger képezik a gyermek panaszait. Ezek a tünetek hosszú időn keresztül hol megjelennek, hol pedig eltűnnek. Test dizmorfiás betegségben a gyermek a külsejét elcsúfító hibát képzel be magának (pl. nem megfelelő az orrának vagy a füleinek a mérete), vagy jelentéktelen rendellenességnek, pl. egy szemölcsnek, túl nagy jelentőséget tulajdonít. Hipochondriában a gyermeknek nincsenek állandó, jellemző panaszai, azonban folyamatosan a saját testével, pl. a szívműködésével, emésztésével, verejtékezéssel van elfoglalva, és meggyőződése szerint valami súlyos betegségben szenved, pedig valójában egészséges.

A szomatoform betegségek kisleányokban és kisfiúkban egyforma gyakorisággal fordulnak elő, serdülőkorban azonban leányokban gyakoribb.


Kórisme

Az orvosnak, mielőtt felállítaná a szomatoform betegség diagnózisát, meg kell győződnie arról, hogy a gyermek panaszai hátterében nem szervi rendellenesség áll. A túlzott mértékű kivizsgálást azonban kerülni kell, mert ez a gyermekben csak azt erősíti, hogy valamilyen testi betegsége van, emellett maguk a szükségtelen vizsgálatok is fájdalmat okozhatnak neki. Ha testi betegséget nem talál az orvos, akkor elbeszélget a gyermekkel és a családtagokkal, hogy feltárja a tünetek hátterében meghúzódó lelki vagy családi problémát.


Kezelés

Előfordul, hogy a gyermek elutasítja a pszicho-terapeutát, mivel úgy véli, hogy tünetei tisztán testi jellegűek. Sok esetben azonban az egyéni és családi pszichoterápia és a fizikai rehabilitáció kombinációja bizonyul hatásosnak.