Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Szeparációs szorongásbetegség

A szeparációs szorongásbetegséget a túlzott nyugtalanság jellemzi, ha a gyermek távol van otthonától, vagy azoktól a személyektől, akikhez kötődik.

Bizonyos mértékű szeparációs szorongás normális, és majdnem minden gyermeknél előfordul, különösen nagyon fiatal korban. Lásd még Ezzel ellentétben a szeparációs szorongásbetegség túlzott szorongás, mely tovább tart, mint az normálisan várható lenne. Akkor beszélünk betegségről, ha a szorongás legalább 1 hónapig tart, és jelentős szenvedést okoz, zavarva a mindennapi életet. A betegség időtartama tükrözi a súlyosságát.

Néha valamilyen megrázó élmény, például rokon, barát, vagy háziállat halála, elköltözés, vagy iskolaváltás a betegség kiváltója. Genetikai hajlam a szorongásra többnyire szintén kulcsszerepet játszik a kialakulásában.


Panaszok, tünetek

Az érintett gyermekek nagyon szenvednek, ha távol kerülnek otthonról, vagy azoktól a személyektől, akikhez kötődnek. Mindig tudniuk kell, hogy merre járnak ezek az emberek, és folyamatosan attól rettegnek, hogy valami szörnyűség történik velük, vagy a szeretteikkel. Nem szeretnek egyedül utazni, esetleg nem hajlandók iskolába vagy táborba menni, illetve valamelyik barátjukat meglátogatni, vagy ott aludni. Egyesek képtelenek egyedül maradni egy szobában, folyamatosan valamelyik szülőjükbe kapaszkodnak, vagy "árnyékként" követik őket mindenfelé a lakásban.

Gyakran nehéz őket lefektetni. Ragaszkodnak ahhoz, hogy valaki maradjon velük a szobában, amíg el nem alszanak. A gyermek félelmei rémálmok formájában jelentkezhetnek (pl. a család tűzvészben meghal, vagy valamilyen más katasztrófa történik).


Kezelés

Mivel e gyermekek gyakran kerülik az iskolát, a kezelés elsődleges célja az, hogy képesek legyenek ismét iskolába járni. Az orvosnak, szülőknek és a tanároknak együtt kell működniük ebben. A kezelésben az egyéni és családi pszichoterápia, valamint a szorongáscsökkentő gyógyszerek játszanak kiemelkedő szerepet.