Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Melyek a megbetegedési veszély esetén kötelező védőoltások?
 
 
 
Olcsóbb gyógyszert keres?
A jelenleg szedett gyógyszerének nevét megadva rendszerünk kilistázza a helyettesítő készítményeket. Így összevetheti a jelenleg szedett és helyettesítő készítmények árait.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Kóros ellenszegülés, dac

A kóros ellenszegülés, dac, ismételt negatív, dacos és engedetlen viselkedésminta.

Kóros ellenszegülés, dac esetén a gyermek makacs, nehezen kezelhető, engedetlen, de nem agresszív, és nem sérti ténylegesen mások jogait. Sok óvodáskorú vagy fiatal serdülő viselkedik esetenként engedetlenül, de ez kórosnak csak akkor tekinthető, ha legalább 6 hónapig tart, vagy ha annyira súlyos, hogy zavarja a gyermeket a kapcsolatteremtésben, vagy az iskolai előmenetelben. Leggyakrabban 8 éves korban jelentkezik.

Tipikus, hogy a gyermek vitatkozik a felnőttekkel, kijön a sodrából, ellenszegül a szabályoknak, utasításoknak, másokat vádol a saját hibája miatt, vagy mérges, sértődékeny és könnyen dühbe gurul. Ezek a gyermekek tudják, hogy mi jó és mi rossz, és bűntudatot éreznek, ha nagyon rosszat tesznek.

A kórkép legjobban a viselkedést befolyásoló módszerekkel kezelhető. Ide tartozik többek között a következetes büntetés, valamint a helyes viselkedés megfelelő megerősítése. A szülőknek és tanároknak e módszerek alkalmazásában a nevelési tanácsadó vagy a gyermek kezelője nyújthat segítséget.