Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Hogyan történik az anonimitás?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Kóros ellenszegülés, dac

A kóros ellenszegülés, dac, ismételt negatív, dacos és engedetlen viselkedésminta.

Kóros ellenszegülés, dac esetén a gyermek makacs, nehezen kezelhető, engedetlen, de nem agresszív, és nem sérti ténylegesen mások jogait. Sok óvodáskorú vagy fiatal serdülő viselkedik esetenként engedetlenül, de ez kórosnak csak akkor tekinthető, ha legalább 6 hónapig tart, vagy ha annyira súlyos, hogy zavarja a gyermeket a kapcsolatteremtésben, vagy az iskolai előmenetelben. Leggyakrabban 8 éves korban jelentkezik.

Tipikus, hogy a gyermek vitatkozik a felnőttekkel, kijön a sodrából, ellenszegül a szabályoknak, utasításoknak, másokat vádol a saját hibája miatt, vagy mérges, sértődékeny és könnyen dühbe gurul. Ezek a gyermekek tudják, hogy mi jó és mi rossz, és bűntudatot éreznek, ha nagyon rosszat tesznek.

A kórkép legjobban a viselkedést befolyásoló módszerekkel kezelhető. Ide tartozik többek között a következetes büntetés, valamint a helyes viselkedés megfelelő megerősítése. A szülőknek és tanároknak e módszerek alkalmazásában a nevelési tanácsadó vagy a gyermek kezelője nyújthat segítséget.