Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Életvezetési zavarok

Az életvezetési zavarra olyan ismétlődő viselkedésminták jellemzőek, amelyek mások alapvető jogait sértik.

Bár egyes gyermekek magaviselete jobb, másoké rosszabb, de akik ismételten és tartósan, az életkornak nem megfelelő módon áthágják a szabályokat és sértik mások jogait, azoknál életvezetési zavarról beszélünk. Általában késő gyermek-, vagy kora serdülőkorban kezdődik, és fiúk között gyakoribb. A magatartás értékelésénél számításba kell venni a gyermek szociális környezetét. Ha háború sújtotta területen, zavaros politikai helyzetben, vagy más hasonlóan feszült környezetben élő gyermekeknél az élethez való alkalmazkodásként alakul ki a rossz viselkedés, akkor nem életvezetési zavarról van szó.

Az ilyen gyermekek általában önzőek, nem viszonyulnak megfelelően másokhoz, és hiányzik belőlük a bűntudat. Időnként félreértik, fenyegetőnek érzik mások viselkedését, és agresszíven reagálnak. Gyakran vesznek részt durva és veszélyes verekedésekben, és kegyetlenkednek az állatokkal. Mások vagyontárgyakat tesznek tönkre, pl. gyújtogatással. Csalhatnak és lophatnak. Gyakori a szabályok súlyos áthágása, többek között elszöknek otthonról, és kerülik az iskolát. A leányok ritkábban agresszívek; rendszerint megszöknek, hazudnak, kábítószert fogyasztanak, és néha prostitúcióba keverednek.

E gyermekeknek kb. a fele felnőttkorára rendezett magatartású lesz. Minél fiatalabb korban kezdődött az életvezetési zavar, annál valószínűbb, hogy felnőttkorban is folytatódik. Azok a felnőttek, akiknél megmarad ez a viselkedési forma, gyakran kerülnek összeütközésbe a törvénnyel, és rendszeresen sértik mások jogait; ezt sokszor antiszociális személyiségzavarként diagnosztizálják. Lásd még


Kezelés

A kezelés nagyon nehéz, ugyanis e gyermekek ritkán veszik észre, hogy rosszul viselkednek. Gyakran a leghatékonyabb módszer az, ha a gyermeket kiszakítják a problematikus környezetből, és szigorú szabályok szerint működő rendszerbe, akár elmegyógyintézetbe, akár a fiatalkorúak börtönébe helyezik.


Kapcsolódó téma:   A stressz hatásai gyermekkorban »