Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Mi történik az őstermelőkkel, hova jelentenek, ki jelenti be őket?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Mániás-depresszió

A mániás-depresszió olyan betegség, melyben felváltva jelentkezik az intenzív jókedv és izgatottság, valamint a depresszió és kétségbeesés.

A gyermekek hangulata normálisan is meglehetősen gyorsan változik: egyik pillanatban boldogok és tettre-készek, a következőben pedig rosszkedvűek és visszahúzódóak. Ezek a változások ritkán jelentenek bármiféle elmebetegséget. A mániás-depresszió (vagy más néven bipoláris betegség) sokkal súlyosabb, mint a normális hangulatváltozások. Gyermekkorban ritka, bár gyakoribb, mint ahogyan azt korábban gondolták. Inkább serdülő- és fiatal felnőttkorban szokott kialakulni. Lásd még

Az oka ismeretlen, bár a betegségre való hajlam örökölhető. Ritkán stimuláló szerek (például az amphetamin), melyeket a figyelemhiány/hiperaktivitás betegség esetén használnak, Lásd még okoznak gyermekekben mániás-depresszióhoz hasonló tüneteket.


Panaszok, tünetek

Sok mániás-depressziós gyermekre a mánia - jókedv, izgatottság, gondolatrohanás, ingerlékenység, és nagyszerűség-érzés (mely azt jelenti, hogy a gyermek úgy érzi, hogy nagyon tehetséges valamiben, vagy valami fontos felfedezést tett) - és a depresszió keveréke jellemző. A mánia és a depresszió párhuzamosan jelentkeznek, vagy gyorsan váltogatják egymást. A mániás időszakra az alvászavar, az agresszió, és az iskolai teljesítmény romlása jellemző. A mániás-depressziós gyermekek az epizódok között normálisnak tűnnek, szemben a hiperaktívokkal, akik folyamatosan "túlpörgött" állapotban vannak. Mivel a figyelemhiány/hiperaktivitás is produkálhat hasonló tüneteket, fontos e két kórkép megkülönböztetése.


Kezelés

A mániás-depressziót hangulatstabilizáló gyógyszerekkel, pl. lítiummal, karbamazepinnel, vagy valproáttal kezelik. A személyes és családi pszichoterápia segít abban, hogy a beteg és családtagjai megbirkózzanak a depresszió következményeivel.