Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Mániás-depresszió

A mániás-depresszió olyan betegség, melyben felváltva jelentkezik az intenzív jókedv és izgatottság, valamint a depresszió és kétségbeesés.

A gyermekek hangulata normálisan is meglehetősen gyorsan változik: egyik pillanatban boldogok és tettre-készek, a következőben pedig rosszkedvűek és visszahúzódóak. Ezek a változások ritkán jelentenek bármiféle elmebetegséget. A mániás-depresszió (vagy más néven bipoláris betegség) sokkal súlyosabb, mint a normális hangulatváltozások. Gyermekkorban ritka, bár gyakoribb, mint ahogyan azt korábban gondolták. Inkább serdülő- és fiatal felnőttkorban szokott kialakulni. Lásd még

Az oka ismeretlen, bár a betegségre való hajlam örökölhető. Ritkán stimuláló szerek (például az amphetamin), melyeket a figyelemhiány/hiperaktivitás betegség esetén használnak, Lásd még okoznak gyermekekben mániás-depresszióhoz hasonló tüneteket.


Panaszok, tünetek

Sok mániás-depressziós gyermekre a mánia - jókedv, izgatottság, gondolatrohanás, ingerlékenység, és nagyszerűség-érzés (mely azt jelenti, hogy a gyermek úgy érzi, hogy nagyon tehetséges valamiben, vagy valami fontos felfedezést tett) - és a depresszió keveréke jellemző. A mánia és a depresszió párhuzamosan jelentkeznek, vagy gyorsan váltogatják egymást. A mániás időszakra az alvászavar, az agresszió, és az iskolai teljesítmény romlása jellemző. A mániás-depressziós gyermekek az epizódok között normálisnak tűnnek, szemben a hiperaktívokkal, akik folyamatosan "túlpörgött" állapotban vannak. Mivel a figyelemhiány/hiperaktivitás is produkálhat hasonló tüneteket, fontos e két kórkép megkülönböztetése.


Kezelés

A mániás-depressziót hangulatstabilizáló gyógyszerekkel, pl. lítiummal, karbamazepinnel, vagy valproáttal kezelik. A személyes és családi pszichoterápia segít abban, hogy a beteg és családtagjai megbirkózzanak a depresszió következményeivel.