Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Kik jogosultak a terhességmegszakítás iránti kérelem előterjesztésére?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Depresszió

A depresszió nagyfokú szomorúságérzés követhet valamilyen veszteséget vagy más szomorú eseményt, intenzitása azonban nem áll arányban a kiváltó okkal, és a várhatónál hosszabb ideig tart. Lásd még A szomorúság és a boldogtalanság gyakori emberi érzések, különösen nehéz helyzetekben. Gyermekek számára ilyen helyzetet jelenthet többek között valamelyik szülő halála, a szülők válása, barátjuk elköltözése, az iskolai beilleszkedés nehézsége, valamint az, ha nehezen tudnak barátkozni. Néha azonban a szomorúságérzet sokkal erősebb, vagy tovább tart, mint a kiváltó ok alapján várható lenne. Ilyenkor, különösen ha ez a mindennapi életvitelt is zavarja, a gyermek nagy valószínűséggel depressziós. A felnőttekhez hasonlóan gyermekekben is jelentkezhet depresszió bármiféle szomorú esemény nélkül. Ez gyakrabban fordul elő olyan családokban, ahol más #családtag is szenved hangulatzavarban.

A depresszió a gyermekek 1-2%-ában, a serdülőknek pedig mintegy 8%-ában fordul elő. Az orvosok nem ismerik az okát, bár kialakulásában valószínűleg szerepe van az agyban zajló kémiai folyamatok zavarának. Bizonyos fokú hajlam örökölhető. Úgy tűnik, hogy különböző tényezők (az átélt események és a genetikai fogékonyság) együttesen eredményezik. Néha szervi oka van (pl. pajzsmirigy-alulműködés).


Panaszok, tünetek és kórisme

A depresszió tünetei gyermekkorban a túlzott szomorúság, az önbecsülés hiánya és a bűntudatérzés. A beteg elveszíti érdeklődését az olyan dolgok iránt, melyek korábban örömet okoztak neki (pl. sportolás, tv-nézés, videojátékok, illetve a barátok). Az étvágy megnőhet vagy csökkenhet, ami gyakran jelentős testsúlyváltozást okoz. Alvászavar alakul ki, mely lehet akár álmatlanság, akár aluszékonyság. A betegek általában nem energikusak vagy aktívak. Különösen fiatalabb gyermekekben azonban a depressziót látszólag ellentmondásos tünetek, pl. túlzott aktivitás (hiperaktivitás) vagy agresszív, antiszociális viselkedés palástolhatják. A tünetek rendszerint megzavarják a gyermek gondolkodását, illetve koncentrálóképességét, és általában romlik az iskolai teljesítmény. Gyakoriak az öngyilkos gondolatok, képzelgések és kísérletek. Az orvosnak depressziós gyermeknél mindig fel kell mérnie az öngyilkosság kockázatának mértékét.

A depressziót többek között a gyermekkel vagy serdülővel folytatott beszélgetés, valamint a szülőktől, illetve tanároktól szerzett információk alapján diagnosztizálják. Néha kérdőívek Lásd még segítségével különítik el egy szerencsétlenség kiváltotta normális reakciótól. Az orvos megpróbálja kideríteni, hogy vajon nem családi vagy társadalmi stresszhelyzet, illetve valamilyen szervi rendellenesség (pl. pajzsmirigy alulműködés) okozza-e.


Kezelés

A felnőttekhez hasonlóan a depresszió súlyossága a gyermekeknél is széles skálán mozog, és a kezelés intenzitása a tünetek súlyosságától függ.

A depresszió elleni gyógyszerek az agyi kémiai egyensúlyhelyzetet állítják vissza. Leggyakrabban a szelektív szerotonin-újrafelvétel gátlókat (szelektív szerotonin visszavétel inhibitor - SSRI), pl. a fluo-xetint, a szertralint, illetve a paroxetint Lásd még alkalmazzák. A triciklusos antidepresszánsok sokkal kevésbé hatékonyak gyermekkorban, mint felnőttkorban, és több a mellékhatásuk, ezért ritkán használják.

A kezeléshez azonban nem elég a gyógyszeres terápia. Hasznos lehet a személyre szabott pszichoterápia, a csoport- és családterápia. Öngyilkossági veszély esetén a gyermeket kórházba kell utalni, rendszerint rövid ideig, általában amíg önmagukra nézve veszélyesnek tekinthetők.