Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Melyek a megbetegedési veszély esetén kötelező védőoltások?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Gyermekkori skizofrénia

A gyermekkori skizofrénia idült betegség, melyre a gondolkodás és a szociális viselkedés kórossága jellemző.

A skizofrénia meglehetősen ritka; típusos esetben késő serdülőkorban, illetve fiatal felnőttkorban jelentkezik. Lásd még A gyermekkori forma általában a 7 éves életkor és a serdülőkor kezdete előtti időben alakul ki.

A betegséget valószínűleg az agyban zajló biokémiai folyamatok zavara okozza. A kiváltó ok nem ismert, bár kétségtelen, hogy öröklődő hajlam létezik, és a rossz szülői magatartásnak, vagy az ellenséges környezetnek nincs közvetlen hatása.


Panaszok, tünetek és kórisme

A skizofréniás gyermek rendszerint visszahúzódóvá válik, elveszíti érdeklődését a különböző dolgok iránt, gondolkodása és érzékelése torzul. Ezek a tünetek egy ideig változatlanok, majd a gyermek állapota folyamatosan romlik. A felnőttekhez hasonlóan a skizofréniás gyermekekben is hallucinációk, téveszmék és paranoia jelentkeznek, gyakran attól félnek, hogy más emberek ártanak nekik, vagy a gondolataikat ellenőrzik. Érzéketlenné válnak - sem a hangjuk, sem az arckifejezésük nem tükröz érzelmeket. Azok az események, melyek normális esetben az embereket nevetésre vagy sírásra késztetik, semmilyen reakciót nem váltanak ki belőlük. Serdülőkorban a tiltott szerek okoznak a skizofréniában észleltekhez hasonló tüneteket.

A skizofréniának nincs specifikus vizsgálómódszere. A diagnózis felállításához a tünetek hosszú ideig tartó alapos megfigyelése, pszichológiai tesztek végzése és az egyéb kórállapotok (pl. kábítószer használat, agydaganat vagy más betegségek) kizárása szükséges.


Kezelés

A gyermekkori skizofrénia gyógyíthatatlan, bár a hallucinációk és a kényszerképzetek antipszichotikus gyógyszerekkel, például haloperidollal, olanzapinnal, kvetiapinnal vagy risperidonnal kezelhetők. Lásd még Gyermekkorban azonban gyakrabban jelentkeznek mellékhatások (például remegés, a mozgások lelassulása, illetve zavara). Lényeges a gyermek pszichológiai kezelése és nevelése, valamint tanácsadás a családtagok részére.

A skizofréniás gyermekek kórházba utalása akkor válhat szükségessé, ha rosszabbodás következik be, ha a gyógyszerek adagjain változtatni kell és a gyermekek biztonsága azt megköveteli.