Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Kik jogosultak a betegszállításra?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Gyermekkori skizofrénia

A gyermekkori skizofrénia idült betegség, melyre a gondolkodás és a szociális viselkedés kórossága jellemző.

A skizofrénia meglehetősen ritka; típusos esetben késő serdülőkorban, illetve fiatal felnőttkorban jelentkezik. Lásd még A gyermekkori forma általában a 7 éves életkor és a serdülőkor kezdete előtti időben alakul ki.

A betegséget valószínűleg az agyban zajló biokémiai folyamatok zavara okozza. A kiváltó ok nem ismert, bár kétségtelen, hogy öröklődő hajlam létezik, és a rossz szülői magatartásnak, vagy az ellenséges környezetnek nincs közvetlen hatása.


Panaszok, tünetek és kórisme

A skizofréniás gyermek rendszerint visszahúzódóvá válik, elveszíti érdeklődését a különböző dolgok iránt, gondolkodása és érzékelése torzul. Ezek a tünetek egy ideig változatlanok, majd a gyermek állapota folyamatosan romlik. A felnőttekhez hasonlóan a skizofréniás gyermekekben is hallucinációk, téveszmék és paranoia jelentkeznek, gyakran attól félnek, hogy más emberek ártanak nekik, vagy a gondolataikat ellenőrzik. Érzéketlenné válnak - sem a hangjuk, sem az arckifejezésük nem tükröz érzelmeket. Azok az események, melyek normális esetben az embereket nevetésre vagy sírásra késztetik, semmilyen reakciót nem váltanak ki belőlük. Serdülőkorban a tiltott szerek okoznak a skizofréniában észleltekhez hasonló tüneteket.

A skizofréniának nincs specifikus vizsgálómódszere. A diagnózis felállításához a tünetek hosszú ideig tartó alapos megfigyelése, pszichológiai tesztek végzése és az egyéb kórállapotok (pl. kábítószer használat, agydaganat vagy más betegségek) kizárása szükséges.


Kezelés

A gyermekkori skizofrénia gyógyíthatatlan, bár a hallucinációk és a kényszerképzetek antipszichotikus gyógyszerekkel, például haloperidollal, olanzapinnal, kvetiapinnal vagy risperidonnal kezelhetők. Lásd még Gyermekkorban azonban gyakrabban jelentkeznek mellékhatások (például remegés, a mozgások lelassulása, illetve zavara). Lényeges a gyermek pszichológiai kezelése és nevelése, valamint tanácsadás a családtagok részére.

A skizofréniás gyermekek kórházba utalása akkor válhat szükségessé, ha rosszabbodás következik be, ha a gyógyszerek adagjain változtatni kell és a gyermekek biztonsága azt megköveteli.