Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Mi a várólista lényege?
 
 
 
Olcsóbb gyógyszert keres?
A jelenleg szedett gyógyszerének nevét megadva rendszerünk kilistázza a helyettesítő készítményeket. Így összevetheti a jelenleg szedett és helyettesítő készítmények árait.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Gyermekkori dezintegratív betegség

A gyermekkori dezintegratív betegségre az jellemző, hogy a látszólag egészséges gyermek 3 éves kor után úgy kezd viselkedni, mint a fiatalabbak ("visszafejlődik").

A legtöbb gyermek testi és értelmi fejlődése szakaszosan történik. Gyakoriak a kisebb visszalépések; pl. előfordul, hogy egy szobatiszta gyermek időnként bevizel. A gyermekkori dezintegratív betegség azonban ritka, súlyos kórkép, melyben a 3 évesnél idősebb gyermek normális fejlődése leáll, majd egy sokkal alacsonyabb szintre esik vissza. Ez rendszerint valamilyen súlyos betegséget, pl. az agy illetve az idegrendszer fertőzését követően szokott jelentkezni.

Az érintett gyermekek típusosan 3-4 éves korukig fejlődnek normálisan, megtanulnak beszélni, szobatisztává válnak, és a szociális kapcsolataikban is megfelelően viselkednek. Ezt követően néhány hétig vagy hónapig ingerlékenyek, és hangulatuk változó, majd szembetűnő hanyatlásnak indulnak. Elveszíthetik a korábban megszerzett beszéd-, mozgás- és szociális készségeiket, valamint székletüket és vizeletüket nem tudják tartani. Emellett nehézségeik támadnak a kapcsolatteremtésben, és az autistákhoz hasonlóan egyes mozdulatokat ismételgetnek. Igen gyakran a gyermek fokozatosan hanyatlik a súlyos fogyatékosságig. Az orvos a tünetek, valamint az alapbetegség megállapítása alapján állítja fel a diagnózist.

A gyermekkori dezintegratív betegségnek nincs specifikus kezelése vagy gyógymódja, és a legtöbb beteg, különösen a súlyosan fogyatékosok, élethosszig tartó ellátást igényelnek.