Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Milyen jogorvoslati lehetőség van a várólistával kapcsolatosan?
 
 
 
Olcsóbb gyógyszert keres?
A jelenleg szedett gyógyszerének nevét megadva rendszerünk kilistázza a helyettesítő készítményeket. Így összevetheti a jelenleg szedett és helyettesítő készítmények árait.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Rett-szindróma

A Rett-szindróma leányokban előforduló ritka genetikai betegség, mely a szociális kapcsolatok zavarával, a beszédkészség elvesztésével, és ismétlődő kézmozdulatokkal jár.

A Rett-szindrómás leányok kezdetben jól fejlődnek. 5 hónapos és 4 éves kor között, amikor elkezdődik a betegség, a fej növekedése lelassul, valamint romlik a beszéd és a kapcsolatteremtés. Jellemzőek az ismétlődő, kézmosó vagy kéztördelő mozgások. A céltudatos kézmozgások megszűnnek, romlik a járás, a törzs mozgásai esetlenné válnak. Általában súlyos értelmi fogyatékosság alakul ki.

A késői gyermekkorban, serdülőkorban a kapcsolatteremtés kis mértékben javulhat, a beszéd- és viselkedészavar azonban folyamatosan romlik. A legtöbb beteg folyamatos ellátást és speciális nevelést igényel. Nincs gyógymódja.