Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Mi történik az őstermelőkkel, hova jelentenek, ki jelenti be őket?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Rett-szindróma

A Rett-szindróma leányokban előforduló ritka genetikai betegség, mely a szociális kapcsolatok zavarával, a beszédkészség elvesztésével, és ismétlődő kézmozdulatokkal jár.

A Rett-szindrómás leányok kezdetben jól fejlődnek. 5 hónapos és 4 éves kor között, amikor elkezdődik a betegség, a fej növekedése lelassul, valamint romlik a beszéd és a kapcsolatteremtés. Jellemzőek az ismétlődő, kézmosó vagy kéztördelő mozgások. A céltudatos kézmozgások megszűnnek, romlik a járás, a törzs mozgásai esetlenné válnak. Általában súlyos értelmi fogyatékosság alakul ki.

A késői gyermekkorban, serdülőkorban a kapcsolatteremtés kis mértékben javulhat, a beszéd- és viselkedészavar azonban folyamatosan romlik. A legtöbb beteg folyamatos ellátást és speciális nevelést igényel. Nincs gyógymódja.