Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

286. FEJEZET - Elmebetegség

Több jelentős elmebetegség (például a depresszió) gyakran gyermekkorban jelentkezik. Néhány kórkép, mint például az autizmus, kizárólag gyermekekben alakul ki.

Néhány kivételtől eltekintve az elmebetegségek tünetei hasonlóak azokhoz az érzésekhez, melyeket minden gyermek átél: például szomorúság, harag, gyanakvás, izgatottság, visszahúzódás, magányosság. A betegséget az különbözteti meg a normális érzéstől, hogy elhatalmasodik, túlnyomóvá válik és zavarja a gyermeket a mindennapi tevékenységekben szenvedést okozva. Az orvosnak ezért meg kell húznia a határt, amelytől egy gondolat vagy érzelem már kórosnak számít.

Bizonyos betegségek nem csupán lelkileg érintik a gyermeket, hanem kihatnak egész fejlődésére. Ezeket teljes körű (pervazív) fejlődési zavaroknak nevezik; ide tartozik többek között az autizmus, az Asperger-betegség, a máshová nem sorolt általános fejlődési zavar, a Rett-szindróma és a gyermekkori dezintegratív betegség. A pervazív fejlődési zavar olyan állapotokat foglal magába, melyek mindegyikére jellemző az alábbi tünetek közül néhány: a szociális kapcsolatok zavara, sztereotip vagy szertartásos viselkedés, kóros nyelvi fejlődés és nyelvhasználat, és esetenként értelmi fogyatékosság.