Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Orvosválasztási nyilatkozat csak a kórházban dolgozó illetve azzal szerződésben álló orvosokra vonatkozik? (tehát más kórházban dolgozókra nem?)
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Gyógyszerhasználat, kábítószerezés

A serdülők körében a kábítószerezés a kipróbálástól a függőségig terjedhet. Lásd még A szertől, a körülményektől és a használat gyakoriságától függően hatásuk lehet következmény nélküli, de akár életveszélyes is. Már eseti használat is okozhat jelentős problémákat, pl. túladagolás, közlekedési baleset, vagy nem kívánt terhesség formájában. Jóllehet a kipróbálás és az eseti használat gyakori, a függőség ritka.

Az alkohol a serdülők körében a leginkább használatos élvezeti szer. A középiskolai végzősök 80%-a próbálta ki az alkoholt, néhányuk nagyivó, azaz egymás után több mint 5 italt iszik meg. Hogy a serdülő kipróbálja-e az alkoholt, különböző kockázati tényezőktől függ. Genetikai okok is közrejátszhatnak - ha a családban előfordult alkoholista, a serdülőt figyelmeztetni kell a veszélyre. Akinek a barátai és testvérei isznak, úgy gondolhatja, ez a viselkedésforma elfogadható. A társadalom és a média gyakran elfogadottnak festi le az alkoholfogyasztást. Mindezen befolyásoló tényezők ellenére a szülők irányíthatják gyermeküket, ha nyíltan közlik elvárásaikat az ivással kapcsolatban, következetes korlátozásokat állítanak fel, illetve megfigyelik őt.

A dohányzó felnőttek többsége serdülőkorban kezdte el a dohányzást. A 9. osztályosok egyötöde vallja be, hogy dohányzik rendszeresen. Ha a serdülő 18-19 éves korára nem kezdte el a dohányzást, kevés az esély arra, hogy felnőttkorában dohányos lesz belőle. A dohányzásra való rászokás esélyét bizonyos tényezők, például a dohányzó szülők (a leginkább hajlamosító tényező), a dohányzó társak, és az alacsony önbecsülés befolyásolják. A szülők megelőzhetik gyermekük rászokását, ha maguk sem dohányoznak (vagy leszoknak), ha nyíltan megbeszélik vele a dohányzás veszélyeit, valamint ha a már dohányzó serdülőt meggyőzik a leszokásról, és ehhez szükség esetén egészségügyi segítséget is keresnek.

A serdülők körében az illegális szerek használata habár az elmúlt években csökkent, még mindig magas. 2000-ben a 12. osztályosok 54%-a próbált ki valamilyen illegális szert. A közlések szerint körülbelül 62%-uk volt már ittas, 49%-uk fogyasztott marihuánát, 16%-uk amfetaminokat, 13%-uk hallucinogéneket, 9%-uk barbiturátokat, 9%-uk kokaint, és 2%-uk heroint. A metiléndioximetamfetamin (Extasy) használata a többi szerrel ellentétben az elmúlt években jelentősen nőtt, a 12. osztályosok 11%-a próbálta ki.

A középiskolába járó fiúk 6%-a, beleértve a nem sportolókat is, próbálta ki az anabolikus szteroidokat. Ezekkel a szerek a serdülőkben a növekedési zóna korai lezáródásához vezetnek, véglegesen alacsony termetet okozva. További mellékhatások is gyakoriak, felnőttek és serdülők esetében egyaránt. Lásd még

Már a 12-14 éves serdülők is kipróbálhatják a kábítószereket. Habár a szerekhez nyúló serdülőknél kimutathatóak kockázati tényezők, nehéz megjósolni, melyik serdülő jut el a drogozás legsúlyosabb formáihoz. A szülőknek észre kell venni gyermekük viselkedési rendellenességeit, érzelmeik hullámzását, a barátaik lecserélődését és az iskolai teljesítmény romlását. Ha a szülők mindezekre felfigyelnek, meg kell beszélniük aggodalmaikat a gyermekkel és annak orvosával is. Lásd még

Az orvos segít eldönteni, hogy a gyermek kapcsolatba került-e kábítószerrel. Egyes szülők egyszerűen beviszik gyermeküket az orvoshoz, és azt követelik, hogy végezzen el drog-tesztet vizeletből. Néhány dolgot a szülőnek észben kell tartania: az orvos nem kényszerítheti a serdülőt kábítószer-vizsgálatra, ha azt ő maga megtagadja. A vizeletvizsgálat ál-negatív eredményt is hozhat, a szer anyagcseréjétől és a legutóbbi használat idejétől függően. Főként pedig a gyanúsító, szembesítő légkörben az orvosnak nehéz a serdülőtől információkat szereznie, ami pedig kulcsfontosságú a diagnózis felállításában.

Ha az orvos úgy véli, hogy valós a probléma, a gyermeket kábítószeres betegek ellátásában szakértő kollégájához irányíthatja, aki diagnosztizálja a bajt, és megtervezi a szükséges kezelést. A serdülők kezelése a felnőttekéhez hasonló, Lásd még általában azonban kortársak körében végzik.

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

271. FEJEZET Serdülőkori problémák