Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Hogyan történik az anonimitás?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Kankó (gonorrea)

A kankó nemi úton terjedő betegség, okozója a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium, mely a húgycsövet, a méhnyakat, a végbelet vagy a garatot bélelő hártyákat, illetve a szem kötőhártyáját (konjunktívát) fertőzi meg.

A kankós megbetegedések száma 1975 óta 75%-kal csökkent ugyan, az USÁ-ban 1999-ben még mindig 360.000 esetet jelentettek. A gonorrea általában csak a fertőzés helyén okoz bajt, de a betegség a vérárammal a test más részeibe is eljuthat, főleg a bőrbe és az ízületekbe. Nőkben felszállhat a nemi szervek üregein, és megfertőzheti a medencét bélelő hártyákat, kismedencei fájdalmat és termékenységi zavarokat okozva.


Panaszok, tünetek

Férfiakban az első tünetek 2-7 nappal a fertőzést követően jelentkeznek. Enyhe kelemetlenséggel kezdődnek a húgycsőben (uretra), amit néhány óra múlva vizeletürítés alatt érzett enyhe vagy erős fájdalom és a hímvesszőből gennyfolyás vált fel, továbbá gyakori vizelési inger, ami rosszabbodik, ahogy a betegség a húgycső felső részei felé terjed. A pénisz nyílása vörös és duzzadt lehet.

A fertőzött nőknek sokszor hetekig vagy hónapokig nincsenek tüneteik, és a betegségre esetleg csak akkor derül fény, miután a férfi partnernél azt diagnosztizálták, és a nőt is megvizsgálják, mint kontaktszemélyt. Ha tünetek mégis vannak, a fertőzés után 7-21 nappal jelentkeznek, és általában enyhék. Néhány asszonynak azonban kifejezett tünetei vannak, például gyakori vizelési inger, vizelés alatt érzett fájdalom, hüvelyi folyás és láz. Fertőződhet a méhnyak, a méh, a petevezető, a petefészek, a húgycső és a végbél, érzékenységet vagy súlyos, mély medencei fájdalmat okozva, különösen közösülés alkalmával. Genny ürülhet a méhnyak, a húgycső vagy a hüvelynyílás melletti mirigyek felől, ami úgy tűnik, mintha a vaginából jönne.

Fertőzött személlyel folytatott anális közösülés folytán a végbélben alakulhat ki kankó. Ez kellemetlenséget okozhat a végbélnyílás körül és váladékozást a végbélből. A végbélnyílás környéke vörössé és repedezetté válhat, a széklet pedig nyálkával és gennyel bevont lehet. Amikor az orvos a végbelet erre alkamas csővel (anoszkóp) vizsgálja, nyákot és genynyet láthat a végbél falán.

Fertőzött személlyel folytatott orális közösülés a garatban eredményezhet gonorreát (gonokokkuszos faringitisz). A fertőzés többnyire nem okoz tüneteket, csak néha torokfájdalmat, nyelési kellemetlenséget.

Ha a fertőzött nedvek a szembe kerülnek, gonokokkuszos kötőhártyagyulladás (konjunktivitisz) léphet fel, Lásd még a szemhéj duzzanatát és szemgennyedést okozva. Kankóban szenvedő terhes anya szülés közben megfertőzheti gyermeke szemét. Felnőttekben sokszor csak az egyik szem érintett, míg újszülötteknek általában mindkét szeme fertőzött. Ha a fertőzést nem kezelik korán, vakságot okozhat.

Csecsemő- vagy fiatalkorú leányok kankója rendszerint felnőttek vagy tizenévesek által elkövetett nemi erőszak következménye. A tünetek felmaródás, vörösség, a szeméremajkak duzzanata és a hüvely felől gennyes váladékozás lehetnek. A kislány hüvelyének környéke sebes lehet, vagy vizelés során fájdalmat érezhet. Gyulladt lehet a végbél is. A váladékozás a fehérneműt is elszínezheti.

Egyes emberekben a kankó a vérárammal akár ízülethez is eljuthat, azokban duzzanatot, nyomásérzékenységet, rendkívüli fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okozva. A véráramba kerülő fertőzés is okozhat lázat, rossz közérzetet, egyik ízületből a másikba vándorló fájdalmat, és a bőrön vörös, gennyel telt foltokat (artritisz-dermatitisz szindróma).

Fertőződhet a szív belseje is (endokarditisz). A máj borításának fertőzése (perihepatitisz) a has jobb felső részében okoz az epehólyag betegségeihez hasonló fájdalmat. E kórképek kezelhetők, és ritkán halálosak, de az ízületi gyulladásból és az endokarditiszből lassú lehet a gyógyulás.


Kórisme

Az orvos csaknem azonnal fel tudja állítani a kórismét, ha a baktériumot (gonokokkuszt) mikroszkóp alatt azonosítja. Fertőzött férfiak több mint 90%-ában felállítható a diagnózis a hímvessző váladékából származó minta vizsgálata alapján. A mintát általában úgy nyerik, hogy egy kis törlővattát dugnak a húgycsőbe néhány centimetér mélyen. A méhnyak váladékából származó minta nagy nagyítású vizsgálata kevésbé megbízható; a gonokokkuszok csak a fertőzött nők 60%-ában láthatók. A váladék-mintát tenyésztésre is elküldik, ami mindkét nemben nagyon megbízható, de hosszabb ideig tart, mint a mikroszkópos vizsgálat. Ha az orvos a torokban vagy a végbélben zajló fertőzésre gyanakszik, e területekről vesz mintát tenyésztésre.

A klamidia és a kankót okozó baktérium DNS-ének kimutatására szolgáló, újonnan kifejlesztett, igen érzékeny eljárások lehetővé teszik, hogy a laboratóriumban e két fertőző betegséget egyazon mintában megállapítsák. Minthogy e vizsgálatok mindkét nemben a vizeletmintán elvégezhetők, alkalmasak a tünetmentes személyek szűrésére vagy azokéra, akik nem hajlandók a húgycsőből, a végbélből vagy a méhnyakról történő mintavételre.

Minthogy egy embernek több nemi betegsége is lehet, az orvos vért szokott venni annak megállapítására, hogy az illető nem fertőzött-e emellett vérbajjal vagy az emberi immunhiányt okozó vírussal (HIV).


Kezelés

Kankóban általában olyan antibiotikumokat adnak, melyek mind a klamidia, mind a gonokokkuszok ellen hatnak, mert a kankóban szenvedők egyidejűleg gyakran klamidiával is fertőzöttek. Ceftriaxon egyszeri alkalommal izomba adva, vagy cefixim, levofloxacin, ciprofloxacin vagy ofloxacin egyetlen adagja szájon át általában elegendő a kankó gyógyítására, de a gyakorlatban egy másik, szájon át szedhető antibiotikumot (doxiciklint vagy levofloxacint) adnak egy hétig a klamidia-fertőzés kezelésére. Másképpen azitromicin egyetlen nagy adagja alkalmazható mindkét betegség gyógyítására. Ha a kankó a vérárammal máshova is elterjedt, a beteget rendszerint kórházban kezelik intravénás antibiotikumokkal.

Ha a tünetek a kezelés végeztével is fennállnak vagy visszatérnek, az orvos mintát vehet tenyésztés céljából, hogy biztos legyen a gyógyulásban. A húgycsőgyulladás tünetei férfiakban újból jelentkezhetnek (posztgonokokkális uretritisz), leggyakrabbanChlamydia, illetve más olyan kórokozók miatt, melyekre nem hat a ceftriaxon.