Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Milyen esetben szűnik meg az ápolási díjra való jogosultság?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

A kezelés mellékhatásai

Majdnem minden kezelt daganatos betegben fellépnek mellékhatások. A gyógyítás igen fontos része a mellékhatások enyhítése.

A kemoterápia gyakran okoz hányingert, hányást, étvágycsökkenést, gyengeséget és alacsony vérsejtszámot, ami vérszegénységet és fertőzésekre fokozott hajlamot jelent. A kemoterápia során a betegek haja gyakran kihullik, de a mellékhatások nagyban függnek az alkalmazott szerektől.

A sugárkezelés mellékhatásai függnek a besugárzott terület nagyságától, a sugárdózistól, valamint a daganat és az érzékeny szövetek közelségétől. A fej-nyaki daganatok sugárkezelése például gyakran okoz károsodást az adott bőrterületen. A gyomor és a has sugárkezelése irritációt okoz a gyomorban (gasztritisz) és a belekben (enteritisz), ami hányingerhez, étvágycsökkenéshez és hasmenéshez vezet.

Ahányinger ésahányásgyógyszerekkel (antiemetikumokkal) rendszerint megelőzhető vagy csökkenthető. A hányinger csökkenthető gyógyszerek nélkül is azáltal, hogy a beteg egyszerre csak kis adagokat eszik; illetve kerüli a magas rosttartalmú, puffasztó, valamint a nagyon hideg vagy meleg ételeket.

A vérbenalacsony sejtszám(citopénia - a vér egy- vagy többsejtes elemének hiánya) alakulhat ki a citosztatikumok csontvelőt károsító hatása következtében. Kórosan alacsony lehet például a vörösvértestek (anémia), a fehérvérsejtek (neutropénia vagy leukopénia) vagy a vérlemezkék száma (trombocitopénia). Súlyos vérszegénység esetén eritropoetint vagy darbepoetint lehet adni a vörösvértest képzés serkentésére, illetve vérátömlesztést lehet adni (transzfúzió). Súlyos trombocitopénia esetén viszont trombocitát lehet adni a vérzés veszélyének csökkentésére.

Neutropéniában esetén fokozott a fertőzésveszély. A neutropéniások 38 oC feletti lázát sürgősen kezelni kell. Az ilyen betegeket kórházi körülmények között kell ellátni; keresni kell a fertőzést, és antibiotikumra is szükség lehet. Fehérvérsejtet nagyon ritkán adnak, mert csak néhány óráig életképesek, és számos komplikációt okozhatnak. Ehelyett különböző anyagokkal (például granulocita-kolónia stimuláló faktorral) lehet a fehérvérsejt képzést serkenteni.

Egyéb gyakori mellékhatásoka nyálkahártyák (például a száj nyálkahártya) gyulladása vagy fekélyesedése. A száj fekélyei nagyon fájdalmasak, és megnehezíthetik a táplálást. A fájdalmat különböző, szájon át adható oldat enyhíti (melyek rendszerint valamilyen savkötőt, antihisztamint és helyi érzéstelenítőt tartalmaznak). Ritka esetekben a táplálás csak mesterségesen oldható meg, cső behelyezésével a gyomorba, a vékonybélbe, esetleg egy vénába. A has besugárzását követő hasmenést számos gyógyszer csökkenti.

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

182. FEJEZET A rosszindulatú daganatos betegségek megelőzése és kezelése