Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Mik tartoznak a háziorvosi ellátás szolgáltatásai közé?
 
 
 
Olcsóbb gyógyszert keres?
A jelenleg szedett gyógyszerének nevét megadva rendszerünk kilistázza a helyettesítő készítményeket. Így összevetheti a jelenleg szedett és helyettesítő készítmények árait.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

A kezelés mellékhatásai

Majdnem minden kezelt daganatos betegben fellépnek mellékhatások. A gyógyítás igen fontos része a mellékhatások enyhítése.

A kemoterápia gyakran okoz hányingert, hányást, étvágycsökkenést, gyengeséget és alacsony vérsejtszámot, ami vérszegénységet és fertőzésekre fokozott hajlamot jelent. A kemoterápia során a betegek haja gyakran kihullik, de a mellékhatások nagyban függnek az alkalmazott szerektől.

A sugárkezelés mellékhatásai függnek a besugárzott terület nagyságától, a sugárdózistól, valamint a daganat és az érzékeny szövetek közelségétől. A fej-nyaki daganatok sugárkezelése például gyakran okoz károsodást az adott bőrterületen. A gyomor és a has sugárkezelése irritációt okoz a gyomorban (gasztritisz) és a belekben (enteritisz), ami hányingerhez, étvágycsökkenéshez és hasmenéshez vezet.

Ahányinger ésahányásgyógyszerekkel (antiemetikumokkal) rendszerint megelőzhető vagy csökkenthető. A hányinger csökkenthető gyógyszerek nélkül is azáltal, hogy a beteg egyszerre csak kis adagokat eszik; illetve kerüli a magas rosttartalmú, puffasztó, valamint a nagyon hideg vagy meleg ételeket.

A vérbenalacsony sejtszám(citopénia - a vér egy- vagy többsejtes elemének hiánya) alakulhat ki a citosztatikumok csontvelőt károsító hatása következtében. Kórosan alacsony lehet például a vörösvértestek (anémia), a fehérvérsejtek (neutropénia vagy leukopénia) vagy a vérlemezkék száma (trombocitopénia). Súlyos vérszegénység esetén eritropoetint vagy darbepoetint lehet adni a vörösvértest képzés serkentésére, illetve vérátömlesztést lehet adni (transzfúzió). Súlyos trombocitopénia esetén viszont trombocitát lehet adni a vérzés veszélyének csökkentésére.

Neutropéniában esetén fokozott a fertőzésveszély. A neutropéniások 38 oC feletti lázát sürgősen kezelni kell. Az ilyen betegeket kórházi körülmények között kell ellátni; keresni kell a fertőzést, és antibiotikumra is szükség lehet. Fehérvérsejtet nagyon ritkán adnak, mert csak néhány óráig életképesek, és számos komplikációt okozhatnak. Ehelyett különböző anyagokkal (például granulocita-kolónia stimuláló faktorral) lehet a fehérvérsejt képzést serkenteni.

Egyéb gyakori mellékhatásoka nyálkahártyák (például a száj nyálkahártya) gyulladása vagy fekélyesedése. A száj fekélyei nagyon fájdalmasak, és megnehezíthetik a táplálást. A fájdalmat különböző, szájon át adható oldat enyhíti (melyek rendszerint valamilyen savkötőt, antihisztamint és helyi érzéstelenítőt tartalmaznak). Ritka esetekben a táplálás csak mesterségesen oldható meg, cső behelyezésével a gyomorba, a vékonybélbe, esetleg egy vénába. A has besugárzását követő hasmenést számos gyógyszer csökkenti.

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

182. FEJEZET A rosszindulatú daganatos betegségek megelőzése és kezelése