Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Szükség van a társadalombiztosítási szám (TAJ) bemutatására is a véradás alkalmával?
 
 
 
Olcsóbb gyógyszert keres?
A jelenleg szedett gyógyszerének nevét megadva rendszerünk kilistázza a helyettesítő készítményeket. Így összevetheti a jelenleg szedett és helyettesítő készítmények árait.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Álköszvény

Az álköszvény (kálcium-pirofoszfát-dihidrát kristály lerakódási betegség) olyan rendellenesség, melyben kálcium-pirofoszfát kristályok rakódnak le az ízületi porcokban, majd a folyadékban időszakos, fájdalmas ízületi gyulladásos rohamokat okozva.

Általában idős emberekben fordul elő, férfiakban és nőkben egyaránt.


Okok, panaszok és tünetek

A kálcium-pirofoszfát kristályok lerakódásának oka ismeretlen. Előfordul más betegségek mellett, például ha a vérben kórosan magas a kálciumszint a mellékpajzsmirigy hormon túltermelése (hiperparatireózis) miatt, ha a vas szintje nagyon magas a szövetekben (hemokromatózis), vagy ha kórosan alacsony a magnézium vérszint (hipomagnezémia). A betegek többségében azonban nem mutatható ki a fenti eltérések egyike sem. A rendellenesség öröklött is lehet.

A tünetek rendkívül változatosak. Egyes betegekben fájdalmas ízületi gyulladás jelentkezik rohamokban a térdben, a csuklóban vagy más, viszonylag nagyobb ízületekben. Másokban elhúzódó idült fájdalom vagy merevség alakul ki a kar és a láb ízületeiben, mely könnyen összetéveszthető a reumatoid artritisz tüneteivel. A heveny rohamok általában kevésbé súlyosak, mint a köszvényben, de ahhoz hasonlóan, ebben is jelentkezhet láz. A betegek egy részének nincsenek fájdalmai a rohamok között, mások pedig egyáltalán nem is tapasztalnak fájdalmat annak ellenére, hogy jelentős kristálylerakódás mutatható ki. A köszvénytől eltérően álköszvényben nem alakulnak ki tofuszok.


Kórisme

Az orvos a diagnózis felállításához injekciós tűvel folyadékmintát vesz (ízületi aspiráció) a begyulladt ízületből. Az ízületi folyadékban kálcium-pirofoszfát kristályok mutathatók ki (urát kristályok helyett). Mikroszkóppal polarizált fényt használva a kettő jól elkülöníthető. A kálcium-pirofoszfát kristályok, ellentétben az urát kristályokkal, nem engedik át a röntgensugarakat, ezért láthatók a röntgenfelvételen.


Kórjóslat és kezelés

A gyulladt ízületek rendszerint maradványtünetek nélkül gyógyulnak, de sok betegben végleges ízületi károsodás alakulhat ki, mely néhány esetben olyan súlyos lehet, hogy összetéveszthető a Charcot-ízülettel. Lásd még

A kezeléssel általában megszűntethetők a heveny rohamok, és megakadályozhatók az újabbak, de nem lehet meggátolni az érintett ízületek károsodását. Leggyakrabban nem-szteroid gyulladáscsökkentőket, így COX-2 bénítókat (koxibokat) is használnak a fájdalom és a gyulladás enyhítésére. Lásd még Néha kolchicint adnak intravénásan a rohamok alatt a gyulladás és a fájdalom csökkentésére, majd naponta kis adagban szedheti a beteg a rohamok megelőzésére. Olykor a feleslegben lévő ízületi folyadékot leszívják, és kortikoszteroid oldatot fecskendeznek az ízületbe a gyulladás mérséklésére. Nem ismert hatékony, hosszú távú kezelés; a fizikoterápia (például izomnyújtás, és kimozgató gyakorlatok) azonban segíthetnek.

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

70. FEJEZET Köszvény és álköszvény
Köszvény »
Álköszvény