Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Milyen speciális rendelkezések vannak a terhességmegszakítással kapcsolatosan?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

256. FEJEZET - A genetikai rendellenességek észlelése

A leendő szülők nagy gondja, hogy gyermekük egészséges lesz-e. A gyermeket érintő problémák egy része genetikai rendellenesség. Ezek a rendellenességek egy vagy több gén, illetve kromoszóma hibájából adódnak. Lásd még Lásd még A rendellenességek lehetnek öröklődőek vagy véletlenszerűek. A nem öröklődő rendellenességek kialakulhatnak a szülés előtti gyógyszer, vegyszer vagy egyéb veszélyforrás (pl. röntgensugárzás) következményeként, illetve valóban véletlenszerűen.

Annak meghatározására, hogy emelkedett-e egy adott genetikai rendellenesség kockázata, a gyermekvállalást tervező házaspárok genetikai szűrésre jelentkezhetnek. Ha a pár fokozott kockázatú, a terhesség során a magzatot különböző ("prenatális") tesztekkel vizsgálják.

A megjelenített fejezet alfejezetei: