Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Mi történik az őstermelőkkel, hova jelentenek, ki jelenti be őket?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

256. FEJEZET - A genetikai rendellenességek észlelése

A leendő szülők nagy gondja, hogy gyermekük egészséges lesz-e. A gyermeket érintő problémák egy része genetikai rendellenesség. Ezek a rendellenességek egy vagy több gén, illetve kromoszóma hibájából adódnak. Lásd még Lásd még A rendellenességek lehetnek öröklődőek vagy véletlenszerűek. A nem öröklődő rendellenességek kialakulhatnak a szülés előtti gyógyszer, vegyszer vagy egyéb veszélyforrás (pl. röntgensugárzás) következményeként, illetve valóban véletlenszerűen.

Annak meghatározására, hogy emelkedett-e egy adott genetikai rendellenesség kockázata, a gyermekvállalást tervező házaspárok genetikai szűrésre jelentkezhetnek. Ha a pár fokozott kockázatú, a terhesség során a magzatot különböző ("prenatális") tesztekkel vizsgálják.

A megjelenített fejezet alfejezetei: